KOMPRESÖRLERLE İLGİLİ FAYDALI BİLGİLER

Kompresör bakımı uygulamaları, işletmelerde sıklıkla kullanılan havalı kompresör sistemlerinin periyodik kontrol işlemlerini kapsar. Yüksek basınçlı hava üreten makinelerin modelleri, işlevsel özellikleri, kapasiteleri birbirinden farklı olmakla birlikte kullanım alanları ile yük altında çalışma programlarının yoğunluğu da değişkenlik gösterir. Bu nedenle uzman ve tecrübeli kompresör servisi yetkililerimiz tarafından gerçekleştirilen bakım uygulamalarını da işletmenizin ve ekipmanınızın ihtiyaçları çerçevesinde şekillendirdik. Teknoloji unsurları çeşitlilik gösteren basınçlı hava ekipmanları hem hizmet hem de üretim faaliyetlerinin aksamaması için düzenli bakım gerektirir. “Kompresör bakımı nasıl yapılır?” detaylarını sizlerle paylaştığımız bu içerikte, gerçekleştirdiğimiz muayene uygulamalarını tüm detaylarıyla ele aldık.

KOMPRESÖR BAKIMI, TAMİRİ VE SERVİS HİZMETİ İÇİN BURADAN HEMEN İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ:  https://etskompresor.com/iletisim/

Kompresör Bakımı ve Önemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Endüstriden inşaata, metal işçiliğinden baskı makinelerine, sağlıktan tekstile kadar pek çok sektörün iş akışını tamamlayan havalı kompresör modelleri, pistonlu ya da vidalı kompresör özelliğine sahip olabilir. İşyerlerinin yüksek giderli demirbaşları arasında yerini alan makinelere uyguladığımız düzenli bakım işlemleri sayesinde hem istenmeyen arıza ve tamirat bedellerinin hem de iş ve zaman kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Profesyonel kompresör bakımı gerçekleştiren firmamız, kompresörlerin performansının desteklenmesi ve verimliliğinin artırılması konularında oldukça titiz davranır. Üretim veya hizmet alanınızın gerek kazancını ve prestijini gerekse işleyiş ve personel verimliliğini artıran motorlu makinelerin önemli kısmı hem hareketli hem de metalik parçalardan oluşur. Hafif ve orta ağırlıklı faaliyetlerin gerçekleştiği işletmelerde aralıklı çalışma prensibine uygun pistonlu kompresör çeşitleri kullanılırken; ağır işçilik alanlarında gereksinim duyulan uzun süreli çalışmalarda ise vidalı kompresör teknolojileri daha elverişlidir.

Kompresör bakım hizmeti sırasında ekibimizin karşılaştığı önemli tespitlerden biri de işe uygun ekipmanın seçilmemiş olmasıdır. Kompresör parçaları değişimi ya da tamiri konusunda uzman kişiler tarafından hizmet alınmalıdır. Hafif işler için tercih edilen yüksek basınçlı kompresörler enerji tüketimini artırdığı için maliyetleri yükseltir. Hava depolama ve itme potansiyeli orta seviyedeki kompresörlerin ağır işlerde kullanılması ise verimlilik yönünden dezavantaj sağlar. Yoğun iş akışında ve uzun süreli faaliyetlerde düşük performanslı modellerin çalıştırılması da yine kompresörlerin sık sık arızalanmasına yol açar. Bu nedenle faaliyet alanınızın ihtiyaçlarına uygun basınçlı hava ekipmanının tercihi aşamasında, yetkili kompresör servisi ekibimizin detaylı raporlama ve analiz verilerinden yararlanmanız mümkündür.

Kompresör Bakımı Gerektiren Önemli Hususlar

Yüksek maliyetli ürünlerde sürekli arızaya neden olan durumların, kompresör tamirini kaçınılmaz hale getirdiği açıktır. Kaliteli ve güvenilir hizmet politikalarımız kapsamında dijital kayıt altına aldığımız müşterilerimize özel, sistematik kompresör bakımı çizelgeleri oluşturduk. Bu çizelgeleri “Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” tarafından belirlenen periyodik kontrol raporu yönergeleri doğrultusunda hazırladık. Böylece işyeri, işçi, işveren açısından yüksek önem arz eden iş kazası, can ya da mal kaybı risklerin minimum düzeye çekilmesi için ekipman kontrollerinizin yasal prosedür güvencesinde olmasını sağladık.

Sık ve yoğun kullanıma bağlı olarak belirlenen bakım periyotlarının ise günlük, haftalık ve aylık kontrollerin yanı sıra 3 aylık, 6 aylık ve yıllık kompresör bakımı şeklinde düzenlenmesi önemlidir. Elektrik ya da yakıt enerjisiyle çalışan motorlu sistemlerde kullanılan kompresör yağı çeşitleri, türleri ve tercih edilen ürünlerin kalitesi, makinelerin çalışma performansını ve verimliliğini etkileyen önemli unsurların başında gelir. Düzenli aralıklarla yaptığımız kompresör orijinal parça değişimi, filtre temizliği ve değişimi, yağ kontrolü, ilavesi, sızıntısı, yenilenmesi gibi gerekli tüm uygulamalarımız sayesinde kompresör tamiri ihtiyacınız minimum seviyeye iner.

Kontroller sırasında, özellikle metal ve dişli aksanların sürtünmeye bağlı yıpranması dikkate alınır. Aşınan ve kullanım ömrünü tamamlayan parçaları, orijinal ürünlerle değiştiren kompresör servisi personelimiz; yıpranan ve ses getiren kompresör parçaları, gevşeyen somunların sıkıştırılması, eskiyen kayış ya da dişleri hasar gören parça ve vidaların değişimini eksiksiz olarak gerçekleştirir. Sonrasında ise kompresörünüzün performans, gürültü, titreşim, hava emme gücü, hava depolama seviyesi, bar ayarı, basınç yeterliliği, yağ sızıntısı ve yağ yakma gibi tüm tetkiklerini yaparak hem raporlar hem de kayıt altına alır. Ekonomik değeri oldukça kıymetli olan basınçlı hava üretme ekipmanlarını, yıllarca verimli ve sorunsuz şekilde kullanabilmeniz için kalitesi ve uzmanlığı ile sektörde önemli yere sahip olan kompresör servisimizi arayabilir; size özel avantajlı, hızlı ve güleryüzlü hizmet ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.

Kompresör Bakımı ve Tamirinde Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Kompresör bakımı ve tamiri nasıl yapılır, fiyatlar nasıl düşürülür, nelere dikkat edilmelidir? gibi tüm bu sorular işletme sahipleri tarafından merak konusu ediliyor. Bu sorularını yanııtlarını bu yazımızda sizlerle paylaştık.

Kompresör Bakım Fiyatları Nasıl Düşürülür?

Kompresör diğer tüm cihaz ve ekipmanları gibi düzenli bakım gerektirmektedir. Kompresör bakımı genellikle sahip olunan ekipmanların yıllık kullanım maliyetlerinin yaklaşık % 5 ila 10’u civarında bir bütçe gerektirir. İşletmenin yüksek verimle ve düzenli bir şekilde çalışabilmesi adına yapılacak bakımlar için bütçe ayırmak ve bakımı öngörülen süreler içerisinde yaptırmak gerekir. Bu tür çalışmalara bütçe ayrılmaması veya önemsenmeyerek ötelenmesi, işletmede öngörülemeyecek derecede yıkıcı sonuçların doğmasına ve diğer ekipmanların zarar görmesine sebep olabilmektedir.

Kompresör sistemlerinin bakımlarının gecikmesi veya yapılmaması halinde sistemde yer alan basınçlı hava ekipmanlarının arızalanmasına yol açarak işletme verimliliğinin düşmesine de sebep olabilmektedir. Bu sebeplere dayalı olarak yıllık kompresör bakım bütçeleri oluşturulmalıdır. Bütçe planlaması yapılırken göz önünde bulundurulması gereken faktörler ise,

  • Kullanılan kompresörün tipi
  • Üretim planlaması
  • Kompresörün çalışma ortamı
  • İlave ekipman ihtiyaçları
  • Güvenlik
  • Ekipmanların yıllık çalışma sürelerinin hesaplanması
  • Bakım planlaması
  • Enerji geri kazanımı ve soğutma sistemi

Bakım Fiyatlarının Düşürülmesi İçin Bakım Anlaşması Yapmak Önemlidir.

Kompresör bakım bütçesinde düşüş sağlamanın en garantili yöntemi, konusunda uzman bakım servisleriyle yapılan yıllık anlaşmalardır. Bakım anlaşması yapan bir işletme, basınçlı hava sistemini optimize etmenin yanı sıra, bakım bütçesinin yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Her yıl düzenli bir şekilde yıllık anlaşmaların oluşturulması, yıl boyunca sabit fiyat garantisi altında bakım yaptırmayı olanaklı hale getirir. Aksi takdirde sürekli artan fiyatlar sebebiyle işletmelerin daha büyük bütçe harcamalarıyla karşı karşıya kalması muhtemeldir.

Bakım anlaşmalarında bakım süreleri, ekipmanların periyodik bakımları, arıza ve onarımlar, mühendislik güncellemeleri ve ekipmanların revizyonu gibi maddeler yer almalı, tüm ihtiyaçları kapsayan bir güvenceye sahip olunmalıdır. Bakım anlaşmaları işletmelerde verimliliğin artmasına, cihaz ve ekipmanlarının uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımına, enerji verimliliğine katkı sağlamaktadır. Tüm bu faydalar göz önünde tutularak yapılan hesaplamalar sonucunda, elde edilen avantajların ne kadar önemli miktarlarda ekonomik kazanç sağladığı görülecektir. Bu tür anlaşmalar için konusunda bilgi ve deneyim sahibi servisler tercih edilmeli, tüm beklentilerin zamanında ve eksiksiz bir şekilde karşılanacağı teminat altına alınmalıdır.

 

Kompresör Tamiri Nasıl Yapılır?

Kompresör tamiri oldukça teferruatlı bir çalışma gerektiren ve hassasiyet isteyen bir süreçtir. Tamirat gerektiren kompresörlerde değişimi gereken parçaların orijinal veya orijinale en yakın malzemelerden seçilmesi büyük önem arz etmektedir. Bir nevi araç motoru yapısına sahip olan kompresörlerde gövde yapısının içerisinde,

  • Krank
  • Biyel kolu
  • Piston
  • Silindir
  • Segman
  • Kasnak ve sibop gibi parçalar yar almaktadır.

İşletmede kullanılan kompresörlerin kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanılmaması veya gereğinden uzun sürelerle çalıştırılması, arızalara sebep olan etkenler arasında yer almaktadır. Kompresör arızalarında ve tamir gereken durumlarda mutlaka konusunda uzmanlığından emin olunan servislerden destek alınmalı, bireysel olarak tamir veya müdahale yapılmamalıdır. Aksi takdirde kompresörün verimliliği konusunda sıkıntı yaşanabileceği gibi, kısa süre içerisinde kullanılamayacak hale de gelerek önemli zararların oluşmasına sebep olunabilmektedir.

Kompresör Arızalarının Tamiri

Kompresör tamiri öncesinde ilk yapılması gereken işlem, yağ seviyesinin kontrol edilmesi olmalıdır. Sonrasında cihazdan gelen ses dinlenmelidir. Soğutma ve basınç değerlerinin kontrol edilmesi sonrasında cihazda bulunan yağ dışarı alınmak suretiyle ihtiyaç duyulan parça değişiklikleri yapılmalıdır. Örneğin pistonlu kompresörlerin sık sık arıza yapmasına ve tamir ihtiyacı duyulmasına sebep olan, etkin bir soğutma sistemine sahip olmayışıdır. Bu sebeple gereğinden fazla çalışan kompresörde sibopların aşınması kaçınılmaz hale gelir.

Sibopların aşınması sonrasında yağ seviyesi azalmakta, yağsız çalışan segmanlar aşınarak silindirin çizilmesine sebep olmaktadır. Sürekli olarak devam eden aşınma sonucunda silindirlerden kopan parçalar piston ve biyel kollarının hasar görmesine sebep olacaktır. Bazı durumlarda yağsız çalışma sonucunda rulmanların bozulması ve gövdenin çatlaması dahi söz konusu olabilmektedir. Böylece kompresörün çalışması imkânsız hale gelerek işletmenin verimliliği ciddi oranda zarar görmektedir.

Kompresör tamiri tüm bu sebeplerdendolayı mutlaka uzman servisler tarafından yapılmalı, tamirat sonucunda servis tarafından önerilen bakım koşulları eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Tamiratın dışında belirli periyotlarda bakım yapılması da kompresörün kullanım ömrünü uzatmak adına oldukça faydalıdır. Gerek vidalı, gerekse pistonlu ve havalı kompresörler işletmelerin can damarıdır. Buna uygun olarak profesyonelliğinden emin olunan servisler tarafından tamir ve bakımı yapılmalıdır.

HER MARKA KOMPRESÖR TAMİRİ VE BAKIM SERVİS HİZMETİ İÇİN TIKLAYINIZ:https://etskompresor.com

Hava kurutucu nasıl çalışır?

Normal koşullar altında hava içerisinde hava içerisinde gözle görülmeyen su tanecikleri(nem) bulunmaktadır. Hava sıkıştırıldığında nem suya dönüşür ve basınçlı hava içerisinde su ve nem her zaman bulunur. Bu nem sistemde verim kaybına ve havanın kullanılacağı herhangi bir makinede problem çıkmasına sebep olmaktadır. Bu sorunlar kullanıcıya hem masraf hemde zaman olarak yansımaktadır. Basınçlı havada bulunan nemi almak için kullanılan hava kurutucuları, basınçlı havayı kullanım alanına göndermeden önce soğutarak suyun yoğuşmasını sağlar. Basınçlı hava içerisinde bulunan nem suya dönüşür ve bir boşaltım kabında biriktirilir.

Vidalı kompresör nasıl çalışır?

Pozitif deplasman kompresörleri arasında yaygın olan bir diğer çeşit ise vidalı kompresörlerdir. Sanayi ortamında çok fazla vidalı kompresörlere rastlanılabileceği gibi, vidalı kompresörler çok daha yüksek akış gücüne ve beygire sahip makinelerdir. Fakat bu özellikleri vidalı kompresörleri satın alma ve işletmesini daha pahalı kılmaktadır.

Vidalı kompresörlerinde hava, erkek rotor ve dişi rotordan oluşan vida aracılığıyla sıkıştırılır. Bu rotorlar helisel iki dişliden oluşur ve rotorlar arasındaki alan, hava girişinden çıkışına doğru küçülerek ilerlediğinden dolayı hava sıkıştırılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Pistonlu kompresör nasıl çalışır?

Piyasada en yaygın olarak kullanılan pistonlu ve vidalı kompresörler olduğu için sadece bu ikisi ele alınmıştır.  Pistonlu kompresörler tek kademeli ve çift kademeli kademeli olarak ikiye ayrılır. Tek kademeli kompresörler havayı tek piston storoğunda sıkıştırarak kademesini tamamlar.Tek kademeli kompresörler 150PSI’a kadar çıkarabilir.Çift kademeli kompresörler aynı çalışma prensibiyle havayı sıkıştırırlar fakat tek piston stroğu yerine sıkıştırmayı iki aşamadayaparlar.İlk kademede sonunda sıkıştırılan hava genellikle soğutucudan geçerek ikinci kademeye gönderilir ve ikinci kademede tekrar sıkıştırılır.Çift kademeli kompresörler 200PSI’a kadar çıkabilir.

Motor-kayış-kasnak sistemiyle, piston alt ölü ve üst ölü noktalar arasında hareket ederek  stroğunu tamamlar. Piston alt ölü noktaya doğru ilerlerken subaplar açılır ve hava içeriye alınır. Üst ölü noktaya doğru ilerlerken subaplar kapanır ve içeri alınan hava sıkıştırılarak hava tankına gönderilir. Hava tank dakullanıma hazır hale gelir

.

Kompresör nedir?

Havayı veya diğer gazları sıkıştırarak basıncı yükselten ve kullanıma hazır hale getirilen makineler verilen genel addır. Maliyeti ve çevre temizliği bakımıından sıkıştırılmada kullanılan en yaygın gaz madde havadır.  Hava ihtiyacı artan firmalarla birlikte hava kompresörleri 100 yıldan fazla süredir üretilmektedir. Hava kompresörlerinin kullanılma sebeplerinden birisi güvenilir, değişken, temiz ve pratik bir kaynak olmasıdır. Hava kompresörleri hizmet ettikleri alanlarda güvenilir olmasından dolayı vazgeçilmez oldular. Kompresörlerin değişik tipleri ve boyutları bulunmaktadır.

Birçok kompresör çeşidi olmakla birlikte, hepsinin yaptığı işlem akışkan olan havayı sıkıştırarak basıncı yükseltmektir. Havayı sıkıştırmada en çok kullanılan yöntem, havanın bir bölgeye alınarak bölgenin hacminin azaltılması yöntemiyle basıncın arttırılmasıdır.  Bunlar pozitif deplasman kompresörleri olarak adlandırılır. Pistonlu kompresörler ve vidalı kompresörler bu gruba dahildir.

 Gaz kompresörleri olarak da adlandırılan hava kompresörleri, elektrik, dizel veya benzin motorlarından alınan gücü basınçlı havayı depolayarak kullanılabilir enerjiye çeviren makinelerdir. En çok kullanılan yöntem hava kompresörlerinin havayı belli bir basınca ulaşana kadar bir tank içerisinde depolama yöntemidir. Tank içerisindeki hava basıncı yüksek limite ulaştığında kompresörün çalışması durur ve hava kullanıma hazır hale getirilir. Bütün pozitif deplasman kompresörleri arasında, en yüksek çalışma aralığından düşük çalışma aralığına kadar her türlü beygirde bulunabilen pistonlu kompresörler, en çok yaygın olanıdır. Bu kompresörler bütün dünyada büyük bir pazarı elinde tutmaktadır.

Kompresör seçim rehberi

İhtiyacınız olan hava kompresörünü nasıl seçmelisiniz?

Kompresör seçiminde dikkat edilmesi gerekilen en önemli unsur, seçilen ürünün kullanıcıya zaman ve para tasarrufu bakımından en uygun olanı olmasıdır. Kompresörler tekstilden hayvancılığa kadar birçok sektörde kullanılmaktadır.Kompresörü satın almadan önce, ihtiyacınız olan kompresörü iyi seçmeniz gerekmektedir. Gereğinden küçük kompresör almak kullanımınıza yetersiz kalacağı için size zaman kaybettirecek ve ihtiyacınızı karşılamayacaktır. Gereğinden büyük kompresör almanız ise daha pahalı olacaktır.

1-İhtiyacınız olan maksimum basınç nedir?

Tek kademeli mi çift kademeli mi kompresöre ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir.

2-Litre/dakika cinsinden ihtiyacınız olan hava ne kadar?

Kullanılan her makine ve ekipmanın harcadığı belli bir miktar hava vardır.Elinizde kaç ekipman bulunuyorsa bunların birlikte çalışma zamanları ve  harcamalarının toplamları ihtiyacınız olan havanın karşılığını sizlere verecektir.(Ortalama ekipmanların hava ihtiyaçlarını aşağıda bulabilirsiniz.)

3-Kompresörü yerleştireceğiniz alan kompresör boyutlarına ve ortamına uygun mu?

Kullanacağınız ekipmanların kompresör yerine uzaklığı seçilen kompresöre uygun olmalıdır(Belli bir mesafeden sonra basınçda düşüklük  gözlenecektir). Yüksek basınç ihtiyacı olan alanlarda kompresör boyutu daha büyük olacağı için alan fizibilitesi yapılmalıdır.

4-Ne çeşit tahrik sistemine ihtiyaç var? Elektrik motoru veya dizel motor?

Kompresörün ihtiyaç duyulduğu alanda elektrik varsa, çok daha az bakım, işletme maliyeti ve satın alma ücreti olacağı için elektrik motor tahrikli  kompresörler tercih edilmelidir. Yoksa dizel motorlar tercih edilmelidir.

5-İhtiyacınız olan hava tankının hacmi ne kadar?

Hava tankı hacmi kullanılacak olan havanın miktarına ve kullanılma aralığına bağlı olarak seçilmelidir. Eğer kullanılan havanın zamanı çok kısa  periyodlar halinde ise daha küçük, uzun periyotlar halinde ise daha büyük hava tankına ihtiyaç duyulacaktır.

 

 İhtiyacınız olan havanın tespitini yapmak için ücretsiz destek talep edebilirsiniz.

 

Kaliteli servis ağımızda kompresör bakım ve servisleri yapılmaktadır.